Skapa ett konstverk som belönar en annan sorts konstverk. Det var utmaningen för Torstensson när Bonnier instiftade litteraturpriset Årets Bok och behövde en statyett som symboliserar skapandet.

Skriv, stryk, släng och skriv om. Det är författarens vardag, inte helt olik en designers arbetsdag där skisser växer fram och sedan slängs, redigeras och utvecklas. Därför ligger utmärkelsen Årets Bok Torstensson Art & Design extra varmt om hjärtat. Även om uttryckssättet skiljer sig mellan en författare och en designer så är skapandeprocessen tämligen lik. Idéer ska omvandlas till uttryck och ge ett kulturellt mervärde.

Statyetten visualiserar skapelseprocessen genom att lyfta fram författarens viktigaste material – bokstäverna.

– Vi valde att jobba med bokstäver eftersom de är författarens redskap. Både för oss i det här projektet och för författare gäller det att lyckas kombinera dem så att resultatet blir spännande och intressant, säger Jonas Torstensson, designchef på Torstensson Art & Design och en av de tre i designteamet tillsammans med Linda Röjås Söderman och Hanna Tunemar.

Statyetten är tillverkad av stål, och bokstäverna formar ett torn som högst upp visar de två förgyllda bokstäverna ÅB, initialerna för Årets Bok.

– Tornet symboliserar en process, vägen upp till toppen. När man har skrivit om och slängt och skrivit om igen och äntligen kommit fram får man belöningen, säger Jonas Torstensson, väl införstådd i kreativitetsprocessen.

Litteraturpriset Årets Bok delas ut för första gången på Bokmässan i Göteborg den 23 september 2016. Statyetten tilldelas såväl segrande författare som utgivande förlag.

– Tanken var att statyetten skulle vara kreativ och symbolisera skapandeprocessen i författarskapet, säger Johanna Axiander, marknadschef för Bonniers Bokklubbar.

Ett pris som ska gå till den bok som ”bäst berättar en historia sett till handling, karaktärer och miljö” behöver en statyett som speglar just skapande och kreativitet.

– Vi ville att statyetten skulle vara ett konstverk som belönar ett annat konstverk, nämligen boken. Vi är oerhört nöjda med resultatet och Torstensson har varit oerhört proffsiga genom hela processen. Knivskarpa förslag, mycket flexibla och en fröjd att arbeta med! säger Johanna Axiander.

 

Lagre