Bildelar blir antik hallspegel

Torstensson_skrotskåp_Soudah

För den antikintresserade känns denna möbel inspirerad av en antik 1700-tals hallspegel. Möbeln är tillverkad av metallskrot t ex bildelar, en kamaxel, cykelkedjor, en kratta och mycket mer. Själva spegeln är tillverkad av återvunnet fönsterglas med en polerad rostfri plåt bakom för att skapa en känsla av antikt spegelglas.

Idé och design: Jonas Torstensson, Linda Röjås Söderman, Torstensson Art & Design Assistenter: Lars-Olof Torstensson, Jacqueline Igestedt, Przemek Rychter (Lybab) Material: Återvunnet metallskrot och återvunnet fönsterglas.

Foto: Samir Soudah

 

Elsladdar blir Haute Couture

Torstensson_sladdklänning_detalj_SoudahDen modeintresserade har säkert hört många stora kläddesigners tala om att materialet bidragit till designen i ett plagg. Så har det varit även här. Hårda oformbara sladdar har fått bidra till en mjukare struktur. Utifrån en torso har en klänning skapats av elsladdar, sladdar till motorvärmare, nätverkskablar och ljudkablar. Sladdar som normalt mals ner och sorteras för att återvinna metallen. Klänningen är en flört med Haute Couture och designteamets ambition har varit att ta med känslan av modeskaparens hantverk när klänningen skapats med kroppen som palett. Valet av färg har varit ett medvetet val, då grönt är en färg som sticker ut, lätt kopplas till miljö och som få vågar bära.

 

Torstensson_sladdklänning_Soudah“När jag första gången såg att modedesigners i de stora modehusen kunde skapa plagg direkt med materialet på en provdocka, försvann alla begränsningar. Det har varit otroligt roligt att kombinera ett uppdrag med en livslång passion och jag är nog inte den enda som fascineras av klänningar man sällan får möjlighet att bära”, säger Linda Röjås Söderman.

Idé och design: Linda Röjås Söderman, Torstensson Art & Design Assistenter: Jacqueline Igestedt, Przemek Rychter (Lybab), Jonas Torstensson Material: Återbrukat elavfall monterat på en stålstomme.

Foto: Samir Soudah

 

Designfåtölj av returfönsterglas

Torstensson_Theselius_StockbyFör den designmedvetna känns säkert Mats Theselius fåtölj igen, som den designklassiker den är. Designteamet har valt att göra rygg och sidor, som är av metall i originalet, av returglas med en yta som kopplar tankarna till metall. Sitsen har stämts i färgton och känsla genom valet av glasfärgstyp för att bli så snarlik originalets skinnklädda sits som möjligt. Även denna i returfönsterglas.

“Fåtöljen var en rolig utmaning med tanke på materialet som det skulle efterlikna. Naturligtvis har vi fått Mats Theselius god- kännande att göra en glaskopia av den”, säger Jonas Torstensson

Idé och design: Jonas Torstensson, Linda Röjås Söderman, Torstensson Art & Design Assistenter: Åsa Diederichsen, Jacqueline Igestedt, Przemek Rychter (Lybab) Material: Fönsterglasspill monterat på en aluminiumstomme.

Foto: Samir Soudah

Godis i supersize – fotbollskonst

Torstensson_hallonlakritsskalle_SoudahDe flesta godissugna och de flesta barn känner säkert igen Hallon/Lakritsskallen. Designteamets ambition med skulpturen är att det också ska finnas humor i returparken och något för den yngre besökaren. Materialet visar däcket både som råvara och slutprodukt.

Idé och design: Jonas Torstensson, Linda Röjås Söderman, Torstensson Art & Design Assistenter: Jacqueline Igestedt Material: Returgummigranulat och återvunna cykeldäck monterat på en träkärna.

Foto: Samir Soudah

 

Mattor, trummor och pulkor blir konstverk

Torstensson_fasad_SoudahUtsmyckningen ovanför infarten består av olika vardagliga och ovanliga produkter som lämnats in för återvinning – mattor, trumset, pulkor, stolar mm. I de flesta fall har alla varit hela och fullt användbara när de hittades. Alla produkter har målats i en enhetlig blå färg för att reducera dem till enbart former. De är placerade över infarten på fasaden för att beskriva flödet som strömmar in i det nya Returhuset – just där man kan lämna produkter för återbruk. Returhusets fasadfärg är oxidrött (nästan falurött).

“Här kan man prata  om återvinning i dubbel bemärkelse. De delar av  en provdocka som man  kan se i flödet, är  från samma uttjänta  provdocka som var  modell för stommen  i Haute Couture- skulpturen”,  säger Jonas Torstensson

Idé och design:  Jonas Torstensson,  Linda Röjås Söderman, Torstensson Art & Design Assistenter:  Jacqueline Igestedt, Volodymyr Rubakha (Lybab), Przemek Rychter (Lybab) Material:  Återbrukade föremål av bland annat metall och plast monterat på en metallstomme.

Foto:  Samir Soudah

Ljuskronor som förgyller en sal

Torstensson_petkrona_SoudahInne i returhuset hänger tre ljuskronor i taket. Kronorna är drygt två meter i diameter och består av en metallstomme och petflaskor. Material som kommer att kunna cirkulera i kretsloppet några varv till, den dag kronan ska monteras ned. Flaskorna är nya flaskor från pantsystemet med godkända etiketter som gör att de kan pantas när ljuskronorna inte längre behövs. Även pet-flaskor är gjorda av ändliga resurser och ska stanna kvar i sitt kretslopp så länge som möjligt. Ljuskronorna är också ett bra exempel på cirkulär design där allt material även fortsatt har ett värde.

Idé och design: Jonas Torstensson, Linda Röjås Söderman, Torstensson Art & Design Assistenter: Jacqueline Igestedt, Przemek Rychter (Lybab), Volodymyr Rubakha (Lybab) Material: Återbrukat elavfall monterat på en stålstomme.

 

Foto: Samir Soudah

 

 

Torstensson_rondellhästTorstensson_rondellhäst_detalj

 

 

 

 

 

 

 

Om projektet

För att öka förståelsen för hur material kan återvinnas och återbrukas har returparken i Stockby ett nytt grepp. Skulpturer, designade och tillverkade av olika returmaterial av designbyrån Torstensson Art & Design ska på ett lustfyllt sätt öka förståelsen för att det inte finns något som heter skrot och skräp, utan att allt är material som kan återanvändas – s.k. cirkulärt tänkande.

”Ett besök på Stockby Returpark präglas av glädje, lust och överraskningar – hela vägen från det att besökarna kör in i området tills de lämnar det. Skulpturerna skapar en positiv stämning och ska användas till att sprida kunskap om återvinning och återbruk” säger Jonas Torstensson, designchef på Torstensson Art & Design.

”Vi vill att de ska se och förstå nästa steg i materialets kretslopp. Gemensamt för alla skulpturer i parken är att de inte är tillverkade av det material man vid första anblicken tror att det är, och vi vill att man ska titta, undersöka och tänka efter”, säger Linda Röjås Söderman, AD och designer på Torstensson Art & Design.

När SÖRAB invigde sin nya returpark på Lidingö den 27 februari var det med fokus på återvinning och återbruk. Här kan gammalt material få nytt liv, och de skulpturer som smyckar parken är exempel på hur man kan ta tillvara på materialråvaror och använda dem på nytt. Utsmyckningarna ska inspirera besökarna till att återvinna och återbruka mer.

”Vi måste börja leva mer hållbart och spara på jordens resurser. Därför är en av våra största utmaningar att försöka återanvända och återbruka mer. Med Stockby returpark vill vi öka möjligheter till återbruk i en inspirerande miljö, där det också finns konst som väcker nyfikenhet om material. Inom en överskådlig framtid hoppas SÖRAB kunna bygga fler returparker i ägarregionen utifrån Stockbykonceptet”, säger Johan Lausing, tf VD SÖRAB

Skulpturerna står på vägen in till det nya returhuset. Här kan besökarna inspireras redan på vägen in och mötas av Returparkens personal.

Torstensson_designteam_Soudah

Om Torstensson Art & Design: Torstensson Art & Design är ett designföretag som sätter hållbarheten i fokus. Vi berättar historier på ett sätt som andra minns. Vi kombinerar kloka helhetslösningar med en bred miljökunskap. Det synsättet löper som en grön tråd genom hela vår verksamhet.

På bilden: Jonas Torstensson, designchef, och Linda Röjås Söderman, AD/designer

Foto: Samir Soudah

Lagre

Lagre

Lagre